משמעויות האובייקטים בתמונות
- maayan krittenstein
- Oct 9, 2022
- 3 min read
Updated: Jan 11, 2024
ברשימה הקודמת הסברתי קצת על פונקטום ועל סטודיום בתצלום. הבטחתי שאכתוב בהמשך גם על המשמעויות של האובייקטים בתמונות. הרעיון שאני מנסה להסביר הוא שדרך התמונות אפשר להגיע לתת מודע, לנבכי הנפש של האדם.
אז איך זה קורה?
האסכולה הפוטותרפית עושה שימוש בצילום ככלי טיפולי, והיא מהווה למעשה המשך ישיר לתאוריה של קארל יונג, לפיה בחלומות שלנו מופיעים כל מיני סמלים שמהווים בעצם את הגישור בין העולם המודע לעולם הלא מודע שלנו. הסמלים מייצגים הרבה פעמים ארכיטיפים, כלומר, הם מייצגים איזשהו ביטוי חזותי, תכליתי ותמצית של חוויה כלשהי שנשמרה בזיכרון האנושי. כשמדובר בארכיטיפ בדרך כלל אין הבדל בין תרבויות ואותו הסמל מייצג אצל כל בני האדם את אותו רעיון, אובייקט, מצב או אדם שמושרש בזיכרון האנושי, יש שאומרים בזיכרון הגנטי, מזה מיליוני שנים. יחד עם זאת יש לסמלים תמיד גם ממד אישי שמעורבב גם עם החוויה האישית של כל אדם.
אז כיצד מיישמים את רעיון הסמלים והרעיון הארכיטיפי בהקשר לתצלומים ולחקירת נפש האדם?
נתחיל מהמתבונן,כלומר מההתבוננות בתמונות. ברגע שאני מתבונן בתמונה אני שם לב לפרטים מסוימים בתמונה. כל אחד שם לב לפרטים אחרים, לפעמים הם זהים אבל לא תמיד.
בתהליך נפשי בוחנים יחד עם אותו בן אדם את האובייקטים אליהם הוא שם לב בתמונה, ולאט לאט מתחילים להבין מדוע דווקא אליהם הוא שם לב וכיצד זה מתקשר למחשבות, פחדים, רגשות, דפוסים ואמונות שלו.
כמובן שאני לא מתארת כאן תהליך נפשי שלם, קטונתי מלעשות זאת, אבל באמצעות ההתבוננות בתמונה ושאילת השאלות הנכונות והמדויקות, ניתן להבין טוב יותר את נפש בני האדם.
דרך נוספת היא לא רק באמצעות התבוננות בתמונה בלבד, אלא קודם לה תהליך של הצילום עצמו.כלומר עצם הבחירה מה לצלם, איך, מאיזו זווית, אילו צבעים, מה ייכנס לתמונה ומה לא ייכנס אליה, מה בכלל יהיה הנושא שלה.
שימו לב שאם אתם מעלים או משתפים תמונות ברשתות החברתיות, אם אתם עושים לייקים, ניתן ללמוד עליכם ועל האופי והתת מודע שלכם הרבה יותר ממה שהיי פעם תיארתם לעצמכם.
נחזור קצת אחורה. התבוננו בתמונה או אולי צילמנו תמונה, עכשיו מגיע החלק בו אנחנו מנתחים אותה ובודקים מה מופיע בה, מה האובייקטים שצילמתי, או מה האובייקטים שמעוררים את תשומת ליבי בתמונה שמולי. באמצעות הניתוח של האובייקטים האלו ומה הם מסמלים עבורי או עבור האנושות כולה, ניתן להגיע למעמקי נפש האדם.
אני אתן דוגמה על עצמי: לאחרונה טיילתי בפראג (בירת צ'כיה) ובדרזדן (עיר בגרמניה). כשחזרתי מהטיול והעברתי למחשב את כל התמונות שצילמתי, הבחנתי בכך שהיו מספר אובייקטים שחזרו על עצמם בהרבה מאד תמונות. האובייקטים האלו היו מנורות (תאורה), חלונות ולהקות ציפורים עפות בשמים. כשהבחנתי בכך מיד הבנתי שיש כאן איזשהו סיפור פנימי, לא סתם צילמתי את האובייקטים האלו כל הזמן ובכל הזדמנות, ולא סתם זה מרגש ומרתק אותי להביט בתמונות עם האובייקטים האלו.
לצורך הדוגמה נתמקד במנורת תאורה ומשמעותה. להלן כמה תמונות שצילמתי:
נראה לי שאפשר לראות שהמנורה תפסה חלק ניכר בתמונות שלי, גם אם לא צילמתי רק אותה כמו בחלק מהתמונות, היא הרבה פעמים מופיע ברקע איפשהו ואני גם שמה לב אליה כשאני מתבוננת שוב בתמונות.
מנורת תאורה, אובייקט ודימוי שחוזרים על עצמם, מסמלת פקחות ורוח. היא מסמלת איזושהי קבלת מציאות והארה רוחנית. מנורת תאורה מסמלת תקווה ורעיונות חדשים. לפעמים היא יכולה לסמל גם תקופה חדשה (להרחבה נוספת בנושא משמעות מנורת תאורה ובכללי על משמעויות הסמלים בתבויות ובדתות השונות לאורך ההיסטוריה ראו חואן אדוארדו סירלוט, מילון הסמלים, התשע"ג-2013).
עבור כל אחד מאיתנו למנורת תאורה יכולה להיות גם איזושהי פרשנות משלו. שימו לב גם שברוב התמונות המנורה כבויה, אך בתמונה אחת המנורה דולקת. גם לכך יכולה להיות משמעות וכפי שכתבתי לעיל, באמצעות חקירה ושאילת שאלות, בחינה וניתוח של המשמעות של המנורה ניתן להיכנס עמוק לתוך הנפש שלי או שלכם. של כל אחד מאיתנו.
ואכן, בתקופה זו בחיי אני בתהליכי הקמה של העסק החדש שלי, התקופה משלבת בתוכה הרבה מאד תוכניות לעתיד, הרבה מאד מחשבות ורעיונות כיצד לשווק, כיצד לעשות את הדברים נכון יודע, כיצד להיכנס לתודעה של אנשים. בפתיחתו של עסק ישנו גם תהליך רוחני כלשהו של הרבה מאד אמונה בעצמי ובעסק, ביכולות שלי, אמונה בדרך, אמונה בהתמדה והרבה הרבה קבלה וחמלה.
המנורה מייצגת בדיוק את הדברים האלו. המנורה הכבויה, כשאני חושבת על כך ביני לבין עצמי, מייצגת את הפחדים שנלווים לתהליכים החדשים האלו בחיי. כלומר. כן, יש רעיונות חדשים, כן יש מציאות חדשה, כן יש הרבה רצון והרבה למידה והתפתחות ולצידם הרבה מאד קשיים רוחניים בעיקרם, ולכן, יש מנורה, אך היא לא תמיד דולקת. זו אגב הפרשנות וההעמקה שלי עם עצמי ביחס לתמונה ולאובייקט המופיע בה, וכן, שאלתי את עצמי לא מעט שאלות עד שהגעתי להקשרים האלו.
אז זו הייתה רק דוגמה לגבי אובייקט אחד, אך כל אובייקט, כל מוטיב שנמצא בתמונות ומעורר את תשומת ליבנו בעצם מאפשר לנו להגיע באמצעות השאלות הנכונות והכוונה מקצועית לתוך התת מודע שלנו או לעורר שוב שאלות ותהיות מודעות שכנראה ניסינו לטשטש מחיינו.
אני מקווה שהיה לכם/ן מעניין לקרוא ואני מזמינה אתכם/ן לחקור את עצמכם, ואת הסובבים אתכם. אתם תתפלאו כמה מידע ניתן ללמוד על עצמכם ועל אחרים רק מהתבוננות בתמונות שאתם צילמתם או בתמונות בכללי.
דרך אגב, אם טרם קראתם את הרשימה שלי על הפונקטום והסטודיום, אני ממליצה מאד, המידע שכתבתי כאן מתחבר מאד, בעיקר לעניין הפונקטום.
באהבה גדולה,
מעיין
Comments